Trampoty dne

22. 5. 2010 18:44
Rubrika: příběhy

Jet na duchovní obnovu jednou za čas, nebo radši i častěji je pro mě pokaždé velkým obohacením. Člověk se přiblíží víc Pánu a třeba i pozná, jaké má s ním plány náš Otec v nebesích. Děkuju mu za to, že jsem mohla jet na duchovní obnovu a našima výchoďáckýma animátorama; i to silencium, ač bylo těžké je dodržet, bylo dobře, že v pravidlech nechybělo. Hned druhý den poránu nám otec přečetl jeden moc zajímavej příběh, kterej si myslím, že opravdu stojí za přečtení a minimálně za zamyšlení.;)

V jednom klášteře žil mnich, který byl každý večer vždycky velmi unavený a malátný. Opat se ho ptal, v čem to vězí.

"Ale", odpověděl mnich, "každý den mám toho tolik co dělat, že by mi na to nestačily síly, kdyby mě milost Boží neposilovala."

"Nu a co tě tak zaměstnává?" zeptal se představený.

Mnich odpověděl: "Musím zastavit tekoucí vodu, ochočit dva sokoly, zadržet dva zajíce, vycvičit dva krahujce, přemoct draka, zkrotit lva a ošetřovat nemocného."

"To jsou ale pošetilé nářky," odvětil opat, "takové práce se žádnému člověku najednou neukládají a v mém klášteře jsem ještě nikdy nic takového neslyšel."

"A přece jsem, ctihodný otče, mluvil čirou pravdu:

Tekoucí voda jsou mé myšlenky, které musím zastavit, aby se nedostaly do špatných kolejí.

Dva sokoli jsou mé oči; msím je velmi pečlivě střežit, aby se jim nelíbilo něco, co by mohlo škodit mé spáse.

Dva zajíci jsou mé nohy; musím je zadržovat, abych se nedal cestou hříchu.

Dva krahujci jsou mé ruce; musím je vycvičit k práci a pohánět je, abych sobě a svým bratřím konal dobro.

Drak je můj jazyk; musím ho neustále držet na uzdě, abych neříkal nic nepřístojného nebo nemluvil zbytečně.

Lev je mé srdce; s ním musím ustavičně bojovat, aby nebylo naplněno pýchou a sobectvím, ale aby v něm bydlel a působil Boží duch.

A nemocný je mé tělo, které umíněně vyžaduje jednou to, podruhé ono a neptá se, zdali to, co chce, je dobré pro opravdové zdraví a věčný život.

To všechno mě denně velice vysiluje."

Opat udiveně naslouchal mnichovu vysvětlení a nakonec řekl: "Bratře, opravdu tvrdě pracuješ na Pánově vinici, tvou únavu odmění Pán na věčnosti."

Podle staré tradice

Zobrazeno 1181×

Komentáře

HelenaH

Gillette-nikdy jsem nečetla definici sousloví "duchovní obnova". Napadá mě, že by to mohla být Boží odpověď na naši neschopnost být lidmi plnými Ducha...:-) Většina z nás dostala pár dní po narození dar křtu, a pak v pubertě biřmování (to je můj případ), tak něco obnovit znamená udělat "nové" to co už člověk má, jen to nějak zašedlo, zasádelnatělo a přestalo mít sílu :-), jakou by to mělo mít.... To je teda teologická úvaha až jsem se zpotila-promiňte přítomní páni a paní teologové:-)

Mikina

krásný příběh :-)

Gillette

"mistře, co je to zen?" zeptal se žák mistra. mistr ho skopl ze schodů. "toto je zen." -- vážně, to jsem si nevymyslela. <br />
<br />
co je to duchovní obnova? všichni o tom pořád mluví.

Jana Zichová

Jo, Lidu, ten příběh se mi taky moc líbil, akorát jsem si ho nepamatovala, tak jsem moc ráda, že jsi ho sem dala

zipet

Díky, že ses s námi podělila o tak krásný příběh:-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková